Monday, 25 September 2017

JANGAN BIARKAN KESEGARAN PUDAR SEBELUM LAYU


Apa Yang Saya Kongsikan Di Facebook Pagi ini September 26, 2017

Aku belum lagi bersarapan pagi sebab tak ada apa nak makan. Tak ada orang yang sediakan. Dulu masa ada bini, mata aku belum bukak lagi makanan dah ada kat meja. Bila dia dah tak ada baru terasa dia penting dalam harian aku. 

Perempuan tetap perempuan, kawan tetap kawan, bini tetap bini kerana ke tiga-tiga itu orang yang sama yg menjadikan rumah tangga aku lengkap. Lengkap yang membawa erti, sempurna dari segi material dan rohani. 

Bukannya susah mencari bini. Tapi bukanlah "semudah kacang" seperti peribahasa inggeris. Pada aku mencari bini sama mudah membeli se botol vivix.

Aku mencari bini mengikut cara aku bukan mengikut cari perempuan yg aku cari. Sebab aku akan jadi house master dan akulah yg membuat keputusan sebagai ketua keluarga. Jadi sebelum membuat keputusan memilih, aku pastikan yg dipilih itu akan:

Humaira surprisingly taking over the maid's job cleaning her granddaddy's house compound

a. berubah perkertinya mengikut cara aku, sebab aku mahir dalam perkerti yang baik. Hidup akan penuh dengan keindahan jika bertemankan orang yg baik perkertinya.

b. bila dah jadi bini, dia perlu pandai melentur lidahnya. Aku harap yg membaca ni faham maksud aku.

c. yg ni penting. Dia kena beralah dengan kemahuannya dan dia kena tentukan apa yg dikehendaki itu merupak keperluan sebab agama kita tidak suka dgn pembaziran. Kenapa nak membazir, bukannya duit tumbuh di dinding rumah.

d. i) aku tetap meminta dia mematangkan fikiran. Itu tidak susah bagi aku kerana tunjuk ajar aku tentang perkara itu memang berkesan. Menunjuk ajar untuk me-moderate-kan minda tersangat enteng bagi aku.

ii) Aku akan mengubah cara dia berfikir, contohnya tidak semua soalan mesti di jawab dengan jawapan yg lazim. Misalnya 2 × 4 dia boleh jawap begini: 10 ditolak dengan dua. Tidak perlu jawab lapan.

iii) a. aku akan ajar dia supaya tidak semua soalan mesti dijawab. Sebab ada soalan bodoh dan ada soalan mencari perhatian. Cuba kita tengok kat fb, tetiba ada orang pos, "sedang buat apa tu?" Itu sahaja yang di-pos-nya.

iii) a. bayangkan Si A pos meseg-nya waktu pagi. Meseg-nya untuk publik. Kamu jawab waktu malam dan waktu tu Si A sedang ZZZzzzzz. Si A jawab kesesokan harinya, Aku namakan ni komunikasi bangang.

f. yang terpenting dia mesti mengutamakan keluarga dari segala2nya.

Vivix boleh didapati di sini

Panjang juga aku tulis ye. Aku tahu orang di fb jarang yang suka baca tulisan panjang. Untuk membuktikan mereka membaca walau pun mesej pendek, mereka klik butang "Like". Kamu ingat mereka baca sedangkan mereka cintakan butang like. 

Kamu kalau jadi isteri, tidak kira isteri siapa pun, kesihatan dgn kecantikan kena jaga. Siapa rasa perlukan kesihatan dan kecantikan yg lebih baik, elok makan vivix. 

Tak susah untuk dapatkan tu. Telepon je ke 012 266 9391. Kalau guna Watsap free. Gunakan yg free-lah. Web dia pun free, cuma klik aja kat sini.

Atau pilihlah salah satu dari dua pengedar yg belainan (dalam ni ada dua kad), mereka megedar vivix ke seluruh negara.

Pilihlah yg mana kamu suka tapi sebelum memasan vivix tentukan, adakah ia merupakan keinginan atau keperluan kamu?

Entry sebelumnya: (Klik) Cantikkah Kamu?

Siapa yang turut mengalami seperti ini

Blog ini memperlawa usahawan untuk beriklan di sini. Nyatakan jenis iklan yang di kehendaki di email:  biarlembuyangjadilembu@gmail.com

Ini pun pengedar Shaklee

I posted this on facebook: (Click if you feel like reading it)

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.

Tuesday, 19 September 2017

CANTIKKAH KAMU?


  WAHAI PEREMPUAN BACALAH INI. CANTIKKAH KAMU? 

Saya kerap mendengar ramai perempuan berkata paras rupa mereka tidak menarik apabila saya beri tahu yang mereka cantik. Mengapa Mereka menjawab demikian? Perempuan memang sifatnya begitu, tidak suka membangga diri.

Ramai wanita scara bersendirian mengaku diri mereka tidak cantik. Mereka ini silap. Mereka berkata begitu kerana mereka menilai kecantikan itu dari satu sudut yang tinggi. Kecantikan selebriti, terutama mereka di barat, Jepun, India, Korea dan lain-lain dijadikan sebagai kayu pengukur mereka. Kayu pengukur mereka juga terdiri dari peraga-peraga industri perusahaan fesyen dan kecantikan.

Kecantikan seliberti dan peraga fesyen yang dinyatakan di atas bukan kecantikan yang hakiki. Sanggupkah kamu melakukan apa sahaja seperti mereka untuk menjadi cantik termasuk melakukan pembedahan beberapa kali?

Jangan sangka diri kamu yang berisi itu hodoh. Kamu tidak tahu yang punggung kamu sempurna, dada kamu menawan, kulit kamu halus, rambut kamu terurus, perkerti kamu indah dan bentuk badan kamu menarik dalam keadaan semula jadi and you are absolutely beautiful because everything that you are that makes you extraordinary.

Home is not only a place, it's a feeling and Humaira makes us feel the home.

Kamu tetap cantik asalkan tidak menonjol-nonjolkan kecantikan dan dalam masa yang sama  tidak ingin kelihatan seperti mereka. Kamu bukannya mereka. Mereka hidup mengejar fasyen kerana fesyen menjadi profesyen mereka dan itu yang menyebabkan mereka lakukan apa sahaja asalkan kerjaya mereka diterima oleh industri.

Mahukah kamu mengikut cara mereka? Mereka yang mengejar glamour dengan menebalkan bibir, membedah breast, menindik pusat, menajamkan dagu dan menegangkan kulit muka yang menjadi tidak sepadanan dengan pergerakan usia? Jika kamu melakukan demikian, kamu silap kerana kamu sudah bukan lagi diri kamu kerana kamu sudah menjadi seperti mereka, no more extraordinary and no more uniqueness.

Keunikan kamulah yang menambah tarikan lelaki kepada kamu kerana unik itu cantik.

Salah sebuah jenis kereta yang termahal di dunia ialah Lamborghini. Kenapa Lamborghini harganya tinggi sedangkan bentuknya bersegi-segi dari dahlu? Harganya tinggi kerana Lamborghini unik. Pengeluarannya terhad. Dia tidak serupa dengan kereta-kereta lain walaupun kereta lain cantik kerana kereta cantik yang lain dikeluarkan secara besar-besaran dalam mass prodiction.

Tidak dinafikan kereta lain memang cantik hingga ada yang tersangat cantik tetapi Lambirghini mengatasi mereka dengan keunikannya.

Logik akal mengatakan apabila terdapat banyak yang serupa nilai tidak dapat ditinggikan. Begitu juga dengan kecantikan. Keunikan kamulah yang menawan hati orang. (I make my point here that I am not promoting any car or devaluing others. It's only an example)

Boleh dikatakan sleberiti di barat bukan semuanya cantik. Mereka kelihatan cantik kerana kita ditipu dengan makeup yang dikendalikan oleh pakar. Pakar pembedahan turut menipu kita begitu juga suppliment yang mereka makan dan lain-lain lagi turut meningkatkan wajah. Walau pun mereka kelihatan cantik namun itu bukan kecantikan mereka sendiri.

Jangan kita lupa, Hollywood serta industri kecantikan dan fesyen membelanjakan berbillion Dollar US untuk menjadikan wanita kelihatan tidak seperti diri mereka sendiri. Industri tersebut telah berupaya menjadikan wanita-wanita di sana malu dengan kecantikan asal mereka hingga mereka tidak berani keluar tanpa ditemani oleh makeup yang tebal.

Jika ada orang yang berkata kamu tidak cantik, kesihanilah mereka kerana mereka mempunyai mindset yang kaku yang tidak tahu membezakan tiruan dengan asli. Kesihani juga mereka kerana minda mereka telah tersekat kerana level kecerdikan mereka masih di tahap stupid. 


Japanese actor: Satoshi Tsumabuki (Semata-mata hiasan)

Tidak ada sempadan di minda untuk menghargai kecantikan kerana, "Beauty is subjective." Industri fesyen dan kecantikan telah berjaya mereka bentuk wajah se seorang mengikut acuaun industri mereka.  


Kecantikan berbeza dari pandangan se seorang tetapi penampilanlah yang menjadikan se seorang kelihatan cantik. Tampilkan diri kamu dengan gaya bertutur yang baik, gaya bergerak yang menarik dan gaya berpakaian yang bersesuaian dan percayalah kamu memang sebenarnya cantik.

Untuk menjayakan penampilan yang menampakan kesempurnaan, kamu mesti memiliki konfiden kerana konfident merupakan "trait" yang tercantik yang kebanyakan wanita ada. Jika penampilan kamu tepat kecacatan yang kamu miliki sekiranya ada ,semuanya terhindar. 

Seperti yang rakan blogger kita Lizawati Atop kata, "Beauty isn't everything. Because rupa won't last long. Cause your beauty will eventually fade........"

Akhirnya bergeraklah seperti diri kamu sendiri kerana yang bergerak itu ialah kamu.

Entry sebelumnya: Saya Pun Ada Facebook.

He's Japanese

Blog ini memperlawa usahawan untuk beriklan di sini. Nyatakan jenis iklan yang di kehendaki di email:  biarlembuyangjadilembu@gmail.com

Yang saya kongsi di Facebook baru-baru ini: (Klik) Rakan Yang Tidak Aktif

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.


Wednesday, 13 September 2017

SAYA PUN ADA FACEBOOK


The signboard has a message

Laptop saya ada masalah, tidak boleh di-onn. Sekarang laptop saya berada di bengkel untuk dibaik pulih. Dengan sebab itu saya tidak dapat buat entry baru beberapa hari yang lepas. Memandangkan saya perlu juga menghantar entry baru ke blog, jadi saya gunakan handphone. Bila gunakan handphone maklumlah tidak dapat berfungsi seperti laptop sepenuhnya.

Untuk mencapai cita-cita saya meng-upload entry baru maka di bawah ini saya turunkan dua link yang baru-baru ini saya post ke facebook dengan menggunakan handphone. Sekurang-kurangnya hajat saya tercapai untuk meng -upload entry baru.

Pembaca cuma perlu klik link di bawah jika ingin tahu apa yang saya pos ke Facebook.

1. Link yang pertama: KLIK  Cara Menyediakan Kueh Tiaw Goreng

2. Link Kedua: KLIK Kesah Beli Petai


It depends on how you look at it


Makan besar

Blog ini memperlawa usahawan untuk beriklan di sini. Nyatakan jenis iklan yang di kehendaki di email:  biarlembuyangjadilembu@gmail.com

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©


Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.


Saturday, 9 September 2017

ENTRI UNTUK MELAPANGKAN MINDA PENULIS


Saya dapati penulis di blog lebih berintergriti jika dibandingkan dengan mereka di Facebook. Sebagai contoh, saya turunkan di bawah ini printscreen tulisan yang saya tulis di Facebook baru-baru ini. Pembaca boleh bandingkan perbezaan saya di blog dengan Facebook.

Saya percaya blogger yang lain juga serupa seperti saya. 

Screenshot from my Fb page

Sekian, minda saya dah lapang dah.



Video ini saya sensor.

Blog ini memperlawa usahawan untuk beriklan di sini. Nyatakan jenis iklan yang di kehendaki di email:  biarlembuyangjadilembu@gmail.com

Pertama kali saya nampak nasi lemak dibungkus begini

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.

Tuesday, 5 September 2017

THIS WAS PUBLISHED EARLIER ON MAY 5, 2015. REPUBLISHED FOR THE NEW READERS

WE WILL MEET IF IT IS MEANT TO BE

Once I reached the Kuala Lumpur International Airport parking bay I jumped out of the car and rushed to the airplane ticket counter to get my seat numbered. A young lady in her elegant airline dress took my boarding pass that I have printed earlier, smiled and asked:

AIRLINE GIRL:  Do you have any specific seat preference, sir?

ME:  A seat beside a charming girl, would you mind?

AIRLINE GIRL:  Sure, you can, take a chair and sit near me.

ME:  Not now, next time maybe. Give me your number then.

AIRLINE GIRL:  That’s confidential sir.

ME:   Nothing is secret lately.  Let me have it unless shyness is holding you back. 

AIRLINE GIRL  Here’s your ticket, sir. If it's meant to be, we'll meet. Till then have a nice journey.

ME:  Thank you.

My 11 year old cameraboy, Izzat Azim on MAS 0053 flight, Japan - KL

Later in the flight while I was reading a magazine, an eye-catching lady sitting next to me started a conversation:

THE LADY:  I am sorry to make you feel uncomfortable sir. I have to apply this balm around my neck. I know it doesn't smell good to others. I have a slight cough, hopefully it helps.

ME: No worries.  Where are you going?

THE LADY:  I am meeting my friends in Kuching at a wedding.

From there our conversation started. I've been around with a lot of people so having conversations with others no longer scares me as much as it used to, but those all usually have a set path that we talk, discussing basics like work, nature, kindness and family.

I love meeting people. I also used to get nervous but once I get comfortable, I chill out a ton.

This lady seemed willing to talk and I was just comfortable discussing about things with her. I was  thinking if I can try my best to have a short nap and continue the conversation later, maybe. 

THE LADY:  Are you Malaysian?

ME:  I'm not but I am Malay from Semenanjong.

THE LADY:  (laughed)

Me:  May i have your mobile number.

THE LADY:  Let me have yours. I will do the first call. (smiled).

A friend of mine Norshakira 

I wrote my number at the bottom of my printed boarding pass, tore the portion that I wrote and gave it to her.

When the aircraft landed I left the plane leaving her with a smile. As I was walking to the exit route something dropped from my upper pocket. I picked it up and it was my boarding pass and at the back of it I saw a girl's name and a half portion of written mobile number. That number was probably meant for me from the airline girl at KLIA check-in terminal and I must have torn that ticket and given that portion to the lady I met in the plane.

I re-winded my conversation that i had with the girl earlier at the counter and cursed myself for not paying attention. Since then every time when I travel through KLIA, I glanced that airways counter and she wasn't there always.

Entry yang lepas: Don't Even Stop Doing Your Best Even Just No One Thanks You



Blog ini memperlawa usahawan untuk beriklan di sini. Nyatakan jenis iklan yang dikehendaki di email:  biarlembuyangjadilembu@gmail.com


(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.

Sunday, 3 September 2017

DON'T EVER STOP DOING YOUR BEST JUST BECAUSE NO ONE THANKS YOU


Cuti panjang minggu ini badan banyak direrehatkan. Bila rehat banyak, badan melingkar macam ular kenyang. Ular kenyang tak ingat apa-apa. Dia tak fikir langsung tentang keselamatan bahkan tentang kematian.

Kita memang tidak takut mati tapi bila disuruh pergi mempertahankan negara belum tentu semuanya berani. Ada di antara kita yang hanya berani kepada isteri yang lemah. Isteri yang bergantung segala-galanya kepada suami lalu kita menganggap diri kita se orang jaguhan. 

Kita bukannya ular dan semestinya kita patut sedar tentang hari menuju kematian seperti juga kita ingat tentang hari-hari kita membina kehidupan. Kita menetap di dunia tidak lama dan tidak siapa yang dapat meramalkan jumlah baki hari yang kita boleh berada di sini.

Di mana kita nanti?

Perlu diingat yang kita tidak lama mana jadi penghuni dunia. Akhirnya paru-paru kita kepupusan oksigen. Pada masa itu kita sudah hilang kuasa, kehilangan pangkat, harta diambil orang dan pingat bukan lagi menjadi satu kebanggaan.

Tinggallah anak-anak, adik beradik serta saudara mara dan rakan-rakan yang berguling-guling kesedihan selama beberapa hari sahaja. Tidak ada satu pun lagi milik kita waktu itu melainkan satu gelaran abadi yang dipanggil arwah.

Bagi mereka yang menyalahguna empat perkara di atas eloklah cepat-cepat sedar serta insaf dan betulkan apa-apa pencermaran nama yang telah dilakukan sebelum ditunda ke sana. Cepat-cepatlah pergi minta maaf dari mereka yang telah disilapmatakan. Kematian hanya merupakan penarikan nyawa dari badan tetapi bukan penghapus hubungan.

Yang telah kita tempuh sebelum ini ialah kehidupan. Yang sedang menunggu ialah kematian. Hari itu tetap ujud dan bukan dongengan. Makin banyak hari yang telah kita lalui semakin kurang baki hari yang kita ada dan itu bermakna semakin kita hampir dengan yang sedang menunggu. 

Yang menunggu itu ialah pintu yang tidak mempunyai exit door ke sini.

Ingatlah mungkin hari ini kita menghantar mayat orang lain ke kubur, entah-entah esok atau lusa badan kita yang telah sejuk di-eskot oleh orang lain ke tempat yang sama. Allah maha mengetahui.


Jangan bersedih selepas membaca tentang kematian. Bertenanglah bersama video ini.
Blog ini memperlawa usahawan untuk beriklan di sini. Nyatakan jenis iklan yang di kehendaki di email:  biarlembuyangjadilembu@gmail.com

Kita perlukan bersih termasuk air. Ikhtiarlah untuk membersihkan air. (Klik)

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...