Saturday, 10 June 2017

ZIARAH MENGZIARAHLAH DI HARI RAYA



Assalamulaikum,

Sementara saya mencari kelapangan untuk menulis semula di blog seperti biasa, kat atas ini saya kongsikan apa yang telah saya kongsi di Facebook pada Jun 11, 2017. 

That's all for today. Thanks.

Entry sebelumnya: Hidup Ini Macam Naik Basikal.
Kegigihan se orang wanita berniaga (Klik)


(This site is our's and all stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Kamu komen apa saja yang kamu suka dan komen kamu tidak akan dipadam dan sendiri komen sendiri pikul.

Video dan gambar dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, ianya semata-mata hiburan.


62 comments:

  1. Nak raya, setakat mana?
    Tengok puasa kanu macamana..

    Hari Raya adalah kesimpulan sebulan puasa..
    Puasa menahan lapar dan mendisiplinkan diri supaya timbul keinsafan..
    Haru raya, hari kejayaan missi dan vissi sebulan puasa..
    Capai ke idak?

    Kita je yang tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya kita yang tau puasa kuta kerana rukun Ialam atau tidak tapi bila raya ramai antara kita ikut masyarakat

      Delete
  2. insyaAllah amalan ziarah menziarahi diteruskan, bab tengok hp tu saya setuju sangat. jangan dok tengok hp pulak while pi raya rumah orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah raihanah jauh, kalau tak saya ziarah time raya. Tapi tak sempat sebab nak ziarah sedara mara saya dgn sedara mara aruah bini saya.

      Tentang hp tu memang kerap saya nampak. Saya kalau pergi rumah orang saya off hp. Bukannya lama, setengah jam kita dah balik.

      Delete
  3. Saya suka menziarah ni. Tapi raya kedua saya masih kat Ipoh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita serupa. Saya time raya tak pernah tak ziarah rumah sedara sebelah arwah isteri saya. Terutama rumah jawan baik aruah isteri saya. Silaturahim tak putus

      Delete
  4. I wonder how they manage to come to other people's house but not communicating and just focus with their phone instead.. I think it's rude, somehow..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, saya pun rasa pelik. You know, last year saya buat open house, ada a few of them tanya my wifi password. Nasib baik my wifi kapasiti dia besar, dapat tampung a few of them.

      Delete
  5. hehe...sy lepas raya ke dua dah kerja...maybe minggu lepas raya baru amik cuti
    ..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minggu pertama selepas raya ofis sunyi sikit. Best kerja masa tu. Dpt tumpu kat kerja. Kalau minggu biasa, macam2 meeting dak kena attend

      Delete
  6. Replies
    1. Hahaha.... U always dpt tangkap my story. Always.

      Delete
  7. kalau dekat bolehlah menziarah ya. Mmm...saya dah lama tak beli baju raya sebab badan tak turun2 sedangkan baju lama masih banyak dalam almari..puasa pun tak turun juga...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dekat apa salahnya ziarah. 10 minit ziarah pun dah cukup.

      Saya tak beli baju raya. Banyak tahun tak beli. Baju lama masih elok lagi. Bukan pakai hari2.

      Puasa ke hari ni. Maklumlah pompuan. Ada masa tak boleh puasa.

      Delete
  8. Kalau dekat apa salahnya ziarah. 10 minit ziarah pun dah cukup.

    Saya tak beli baju raya. Banyak tahun tak beli. Baju lama masih elok lagi. Bukan pakai hari2.

    Puasa ke hari ni. Maklumlah pompuan. Ada masa tak boleh puasa

    ReplyDelete
  9. saya nak duit raya boleh
    hihihi...

    ReplyDelete
  10. tak pasti lagi beraya kat mana sbb raya 4 dah kerja tp tetap sediakan juga duit raya ntuk anak2, bukan selalupun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang2 berayalah ke rumah saya. Tak bawak kuih pun tak apa. Hehehe

      Delete
  11. Rasa ghairah nak sambut raya semakin menurun bagi i. lebih2 lagi bila kantung RM tidak memberangsangkan.
    Malah doit or angpaw pun main suruh adik2 yen bagi. me no more. I is sedih now.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun ni saya beraya alakadar. Sebab duit spare dah anyak saya guna last december. Tinggal or ltavel kat jepun. Nak kompul sikit lagi sebab november ni nak ke kirea and japan too.

      Datanglah beraya ke rumah saya tapi kuih raya yg beli je. Mungkin tak sedap.

      Delete
  12. alah.... tak nampak apa
    kosong je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norhida,
      Beraya di mana tahun ni?

      Delete
  13. Ish.. rasa banyak pulak duit ni.. Bolehlah nak beraya kat rumah kamu yer. hahahaha..
    kita pi pakai baju merelip merelap.. pakai mahkota kat kepala..
    Kalau tak de Mahkota..kita letak buah mahkota dewa jerlah...

    Jagan marah yer.. bulan puasa ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Lovely. Saya ta marahlah bahkan terhibur. Usik mengusik memang lumrah berkawan.

      Jangan lupa datang rumah.

      Delete
  14. Alhamdulillah setakat hari ini, amalan ziarah menziarahi masih diteruskan.. cuma dah makin kurang destinasi pada tahun ini..

    Bab hp tu pemandangan biasa dah sekarang.. kadang kena layan juga hp, mungkin ada yang bertanyakan arah jalan nak datang ke rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya cuti raya memang pergi rumah saudara mara saya. Termasuk rumah sedara mara dan kawan2 bini saya. Itulah masa daat jumpa sebab masing2 balik bercuti.

      Delete
    2. Saya selalu raya ke rumah ibu dan bapa saudara, tidak ketinggalan rakan terdekat..

      Delete
    3. Memang elok macam tu.
      Saya raya ni balik kampung.
      Ibi bapa dah tak ada

      Delete
  15. Sudi sudilah singgah ke rumah saya, kalau singgah jgn lupa bawa duit raya. hahaha.

    ReplyDelete
  16. suka ziarah2 keluarga sanak saudara sebab lama tak jumpa, setahun sekali je la menjenguk mata. tapi kejadian tahun lepas tragis, letak handbag dekat depan ruang tamu, hilang duit minyak beratus. sedih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arwah bini saya pun pernah hilang henbeg. Tapi kat rumah kenduri orang kawin. Dia leka tengok pengantin, tak sedar beg sebelah dia hilang.

      Delete
    2. alahai, hilang macam tu je kan, takder hati perut betul pencuri sekarang

      Delete
    3. IQ,

      Dia orang ni bukan kira sampai hati ke tidak. Ada peluang je, dia kebas. Kita memang kena hati2 sekarang.

      Thanks iq, selamat buat kuih raya.

      Delete
    4. Pergi kenduri kawin sekarang, beg tangan isteri saya dah tak jena curi lagi sebab dah tak ada bini. Jadi barang kemas dlm beg tangan selamat kat rumah.

      Delete
  17. Arwah bini saya pun pernah hilang henbeg. Tapi kat rumah kenduri orang kawin. Dia leka tengok pengantin, tak sedar beg sebelah dia hilang.

    ReplyDelete
  18. budak-budak zaman sekarang nie, memang dengan gadget je laa.. dah takde dah suasana raya macam dulu-dulu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tu ein. Kadang2 lupa makan.

      Raya ni saya balik johor.

      Delete
  19. Orang Johor ye....ada masa jemput ke rumah saya di Tg Malim. Selamat berpuasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah tuan.

      Kalau kesempatan ke utara boleh jugak saya singgah. Sekurang2nya boleh jenal. Dah lah semasa kita sama2 kat jepun dulu tak jumpa pada hal tarikh dgn jangka masa berada di sana serupa.

      Delete
  20. kalau gi open house, tetamu yg x kenal jrg nak bersembang, kalau bersembang pun mcm nk tk nak je, depa sibuk nak makan..haha..nak cari conversation starter tu payah sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu perkara biasa. Dia semua sembang dgn gerup masing2 je.

      Delete
  21. Last year, masa raya orang yang datang rumah asyik ngadap phone termasuklah sepupu sepapat, sedih tau bukan nak borak-borak ke apa 😅
    Dah takde dah suasana raya macam kecik kecik dulu 😢

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dah banyak berubah. Ada lelaki yg pakai baju T beraya ke rumah saya. Memanglah baju t dia mahal tapi tak sesuai. Itu pandangan saya.

      Delete
  22. Nasib baik tetamu yang datang pi rumah x tanya pasal wifi sebab memang x wujud lerrr wifi time raya 😏

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya begitulah tapi Ada juga yg mintak password wifi rumah saya. Nasib baik kapersiti wifi saya tinggi dpt dia guna hp dia.

      Delete
  23. Alhamdulillah kaum kerabat Mrs. A masih amalkan ziarah-menziarah.

    Anak-anak pun masih beraya keliling kampung paling depa suka dapat collect duit raya hiks!

    Itulah Mrs. A pelik dengan sejenis orang yang time hari raya mereka pergi holiday.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun pelik kenapa pergi holiday pada hari raya.
      Tak tau saya nak komen dgn orang macam tu.

      Delete
  24. Saya ni xde kampung, so kenalah berjalan jauh kalau nak beraya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raya ni saya balik johor. Kalau tak boleh jugak Ainim singgah rumah saya semasa berjalan di hari raya ni.

      Delete
  25. Orang JDT raya sebulan, Xde masalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebulan penat tu wp.
      Se minggu ok lah

      Delete
  26. Makin meningkat usia, rasa xda feeling mahu beraya.. ada pun just sambut dgn keluarga terdekat saja. Kdg sy x faham juga dgn manusia yg berlumba2 mahu menunjukkan kesenangan rumah dah cat baru, ada banyak kuih raya, satu family pakai baju warna yg sama malahan ada yg membanding2kan si polan dan polan just hidang kuih tu ja, makanan tak cukup pedas, rumah masih cat lama.. =_=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang kita ni suka terikut ikut. Orang lain beli dia pun beli. Tambah hutang. Nanti anak pulak ikut gaya tu.

      Saya senang je, ada duit beli, tak ada duit pakai yg lama. Hidup pun sorang je.

      Delete
  27. Haaa nasihat yg bernas sgt2...betul lah...kena praktik...tuan rumah pun kena simpan hp...hanya utk selfie dan bergambar ramai2...lepas tu simpan hp...nanti dah reda tak ada tetamu...anak2 semua dah kenyang...free baru lah tgk internet ye dak...kadang2 tu la internet ni kdg2 melalaikan...dari kata nak sekejap jadi sejam lebih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun sudah tetamu bilang datang ke rumah saya selain dari berselfie, dia semua snap setiap juadah yg saya hidang. Nak buat macam mna kan, dah ambik gambar tu minat mereka.

      Saya memang off hp bila tetamu datang. Guna kanera je bila berhambar.

      Delete
    2. Tahun ni saya tak buat rumah terbuka.

      Delete
    3. Tahun ni saya tak buat rumah terbuka.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...