Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Wednesday, 3 May 2017

KENTALNYA HATI CUI WAN ZHI


Saksikanlah video di bawah in berkenaan se orang remaja kurang upaya membuktikan fikiran  milik manusia sombong bukan penghalang untuk beliau berjaya.

Beliau mampu membuktikan manusia yang memandang rendah terhadap kekurangannya itu silap. Kecekalan hati dia menyentuh perasaan saya.

Kebiasaannya manusia yang menghina orang lain berperasan yang dia lebih bermertabad sedangkan hatinya lebih buruk daripada orang yang dihinanya.

Video ini dikongsi oleh ahli kumpulan watsap saya Puan Norhabshah Shariff dan dengan ini membuat saya terpanggil untuk menyusun cerita di entry ini. Thank you Puan Habshah.

Jangan perlekeh orang lain

After viewing this vedio would you agree with me that there are a lot of social retarded people in our community go unnoticed and I have no doubt to say that being a socially retarded is like being mentally retarded, as the principal of the school he mentioned.



(This site is our's and all stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Kamu komen apa saja yang kamu suka dan komen kamu tidak akan dipadam. Ingat, sendiri komen sendiri pikul.

Video dan gambar dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, ianya semata-mata hiburan.

37 comments:

  1. Replies
    1. memang betul tu tuan.
      kita yang cukup sempurna pun tidak se kental dia.
      thanks tuan singgah sini.

      sekarang tuan travel ke mana?

      Delete
  2. Manusia, pasti ada yang suka memperlekehkan ๐Ÿ˜’

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah tu. Saya rasa setiap babgsa serupa.

      Delete
  3. Replies
    1. Cuba buka u tiub guna link ni:

      https://www.youtube.com/watch?v=bWMiIRmiRzE&sns=em

      Delete
  4. Biasalah tu. Saya rasa setiap babgsa serupa.

    ReplyDelete
  5. Good for Wan Zhi, dia dapat me revenge penghinaan orang lain dengan kejayaan dirinya itu.
    "The greatest pleasure in life is doing what others say you can't do".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selain dari cacat or kurang upaya, dia lalui banyak dugaan sebelum berjaya. Dia memang hebat. Dia contoh yg kita tidak mampu ikut, Kan kan.

      Delete
  6. Tiba-tiba rasa bersyukur...

    Di kala kita rasa kehidupan kita masih lagi tak mencukupi dan lupa bersyukur, ada manusia di luar sana yang lebih hebat dugaannya dan mampu bersyukur dengan kehidupan yang telah ditetapkan untuknya.

    Kagum dengan semangatnya yang berpegang pada prinsip tak mahu menyalahkan sesiapa atas nasih diri. Kita yang sempurna ni pun adakalanya tak mampu bersemangat kental menghadapi dugaan yang tidak sesukar mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita yg sempurna segala gala tapi semangat kita hodoh. Saya respect dgn cui wan zhi.

      Delete
  7. allah uji setiap manusia,
    tidak kira bangsa
    adilkan,jadinya kita patut bersyukur dengan ujian ini...
    tanda kebesaran allah swt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul pun apa yg hasliynda kata. Kita je yg lupa nak bersyukur. Thnks singgah.

      Delete
  8. Memang betul pun apa yg hasliynda kata. Kita je yg lupa nak bersyukur. Thnks singgah.

    ReplyDelete
  9. Boleh jadi iktibar dan pengajaran kepada kita yang sempurna kejadiannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun WP.
      Satu iktibar yg baik.

      Delete
  10. Kentalnya semangat dia ini. Rasa malu pada diri sendiri sebab tak berupaya mempunyai jiwa sekuat Cui Wan Zhi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak taulah kita, dalam entah berapa juta baru ada satu macam dia.

      Delete
  11. mulut manusia memang macam tu.. tengok orang lebih 'rendah' sikit dari die mula laa nakcakap itu ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun. Kalau kita kat bawah dia pijak. Kalau kat atas dia jolok.

      Delete
  12. Manusia mudah sangat merendahkan diri orang lain.hakikatnya dia tidak tahu kekuatan yang ada dalam diri orang yang dia rendahkan itu.

    Moga kita sentiasa mensyukuri dengan apa yang kita miliki dan mempunyai jati diri yang kental dalam mengharungi segala ujian dalam kehidupan ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Moga kita sentiasa mensyukuri dengan apa yang kita miliki dan mempunyai jati diri yang kental dalam mengharungi segala ujian dalam kehidupan ini." Amin amin.

      Thanks edya.

      Delete
    2. Aamin.. u r welcome en.adam

      Delete
  13. This video really made me look up to her. She's a strong girl and Thank you for this post, sebab kalau tak memang tak tau wujudnya this amazing girl :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This video was shared by a friend of mine and i thanked her too.

      Thank you ........(dont know what to call you)

      Delete
  14. Harus selalu bersyukur dan Optimistis ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju kedua duanya. Bersyukur lebih psnting.
      Thnks.

      Delete
  15. A very motivated man. Semoga beliau memperoleh kesejahteraan ๐Ÿ˜€. Pg2 tngk vid motivasi, rsa bernotivasi pulak ni... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azam dia tinggi. Berjaya membuktikan yg dia lebih waras dan lebih berjaya dari orang yg sempurna sifat.
      Thanks.

      Delete
  16. This video inspires me.. It's hard to find such optimistic person nowadays.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arness,
      Don't be surprised that some people never bother to understand the message. I admire this guy. Allah helps those who help themselves and we know that what's meant to be will always find a way. Thanks Zana.

      Long time no see.

      Delete
  17. Syukurlah dengan apa yang ada.... pinjaman semata-mata kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita beruntung dilahirkan sempurna. Memang perlu bersyukur.

      Delete
  18. saya tengok video tu sampai habis. memang tak dinafikan memang ramai yang pandang rupa. pandang standard sekarang ni. harap org yang buat dekat dia dulu ni tengok la video ni. biar rasa tebal sikit muka atas apa yang dia dah lakukan dlu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...