Friday, 24 March 2017

DIA TAK KENAL PAK LEBAI

    
Semasa saya kanak-kanak dulu, atuk saya pernah story-kan cerita penglipur lara tentang pak pandir. Tapi story tu saya tak ingat sepenuhnya. Saya story-kan setakat yang saya ingat je kat bawah ni:


Ada siapa-siapa yang ingat tak sambungannya?

Cerita sebelum ini:  Ada Orang Tak Boleh Ketawa (Klik)


(This site is our's and all stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, ianya semata-mata hiburan.

47 comments:

  1. Rasanya budak2 sekarang dah x tahu cerita pak pandir ni kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ssya agak budak2 sekarang tau pak pandir. Dia semua tau pak pandir tu orang yg kurang bijak. Cuma dia semua tak tau ceritanya. Psk psndir kan ada banyak cerita.

      Delete
  2. irda tak berapa xingat...hehehe cuma yang irda tahu pak pandir ni annoying sangat..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni pun masih ada pak pandir. Jangan kita ingat pak pandir hidup zaman dulu aja.

      Delete
  3. makcik pun tak berapa ingat..tapi kalau betul ,bini pak pandir kata yg ada janggut bawah dagu. Confuse kejap..pak haji ke pak lebai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seingat saya dia tak kata pak haji. Tapi saya pun confuse, samada dia sebut pak lebai atau tok lebai. Pak haji dia tak sebut.

      Delete
  4. Yang I ingt, dia sebut pasal janggut and in the end, pak pandir bawak balik kambing.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes yes
      Baru saya ingat.

      Delete
    2. Saya ingat dia bawak kambing tapi tak ingat apa yg bini dia cakap.
      Sekarang dah ingat.

      Delete
  5. Hehehe..ciktie dah tak berapa ingat la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik tie tak ingat tak apa sebab flavnesz kat atas tu ingat.

      Delete
    2. Cik Tie tsk ingat cerita pak pandir tak apa, jangan pulak cik tie lupa hal2 lain. Jangan lupa makan tau.

      Delete
    3. Cik Tie tsk ingat cerita pak pandir tak apa, jangan pulak cik tie lupa hal2 lain. Jangan lupa makan tau.

      Delete
  6. All I remembered was that cerita Pak Pandir always made me say alamak!! Now what!Kesian jugak if betul2 ada orang yang really bodoh like this..but rasanya takde lah..cerita rekaan untuk hiburan saje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita penglipur lara memang rekaan. Hero dia terlalu kuat. Heroine nya terlallu cantik. Yg bodoh paling bodoh.

      Ramai pembaca cerita kat atas tu tak tumpu pada pak pandir. Mereka tertumpu pada pak lebai. I think u know better than me.

      Delete
    2. Saya baru komen yr entry. Something like pak lebai. Itu sebab i said you know better.

      Delete
  7. tak berapa ingat tp org zaman skrg byk saja perangai macam pak pandir

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tu nina.
      Saya akuinya, masih ada lagi orang macam tu.
      Entah2 kita berdua pun macam pak pandir.

      Delete
    2. Memang betul tu nina.
      Saya akuinya, masih ada lagi orang macam tu.
      Entah2 kita berdua pun macam pak pandir.

      Delete
  8. Hihihihi,,,selalu baca cerita Pak pandir ni masa kecik2..mungkin kena cerita kat anak2 kisah Pak Pandir ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak baca buku tu. Tapi atok saya cetita kan. Dia cerita lama memang tau.

      Delete
    2. Atok saya, setiap kali dia bercerita tentang penglipur lara, dia tak pernah lupa satu pun. Pada hal dia tak sekolah.

      Delete
    3. Atok saya, setiap kali dia bercerita tentang penglipur lara, dia tak pernah lupa satu pun. Pada hal dia tak sekolah.

      Delete
  9. Pak Lebai tu yang ada janggut,
    Pak Pandir pun bawa balik seekor kambing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah ingat. Flave yg komen kat atas tu beri tau. Pak pandir bawak balik kambing saya ingat. Yg tak ingat apa yg bini dia kata hingga pak pandir bawa balik kambing. Sekarang dah ingat.

      Sekarang senang, ramai pembaca boleh bantu kita kalau kita lupa.

      Delete
    2. Saya dah ingat. Flave yg komen kat atas tu beri tau. Pak pandir bawak balik kambing saya ingat. Yg tak ingat apa yg bini dia kata hingga pak pandir bawa balik kambing. Sekarang dah ingat.

      Sekarang senang, ramai pembaca boleh bantu kita kalau kita lupa.

      Delete
  10. Zaman sekarang pun ada Pak Pandir tapi dah tukar namanya Pak Pandir moden tapi kurang cerdik tetap sama ngeh!ngeh!ngeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yg kurang cerdik dikira masih ok lagi mrs A. Tapi ada yg mengaku dia lebih cerdik. Itu lagi teruk.

      I setuju dgn u, masih ramai pak pandir dalam masyarakat kita sekarang. Pak lebai pun kadang2 jadi pak pandir, kurang cerdik, cakap tak berhemah. Mengelar orang dgn panggilan tak elok.

      Delete
    2. Kalau yg kurang cerdik dikira masih ok lagi mrs A. Tapi ada yg mengaku dia lebih cerdik. Itu lagi teruk.

      I setuju dgn u, masih ramai pak pandir dalam masyarakat kita sekarang. Pak lebai pun kadang2 jadi pak pandir, kurang cerdik, cakap tak berhemah. Mengelar orang dgn panggilan tak elok.

      Delete
    3. Kalau yg kurang cerdik dikira masih ok lagi mrs A. Tapi ada yg mengaku dia lebih cerdik. Itu lagi teruk.

      I setuju dgn u, madih ramai pak pandir dalam masyarakat kita sekarang. Pak lebai pun kadang2 jadi pak pandir, kurang cerdik.

      Delete
    4. Kenapa berturut turut komen saya ni. Selalu begitu. Tak paham saya. Sorry mrs A, tak sengaja.

      Delete
  11. Adakah Pak Pandir bersaudara dengan Si Luncai yang terjun dengan labu dia tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa mereka berdua orang yg berlainan. Si luncai tamak, pak pandir bodoh. Tapi sekarang ni orang macam mereka berdua masih ramai.

      Delete
    2. Saya rasa mereka berdua orang yg berlainan. Si luncai tamak, pak pandir bodoh. Tapi sekarang ni orang macam mereka berdua masih ramai.

      Delete
  12. Replies
    1. Saya dah ingat. Pembaca2 yg komen kat atas tu beri tau. Bini dia kata yg ada janggut.

      Delete
  13. betul tue , ramai pak pandir sekarang zaman sekarang nie ,
    :- suka baca citer pak pandir duluzaman kecik kecik , banyak unsur lucu dan jenaka serta sindiran . part paling kelakau suke tgk gambau pak pandir yang dilakarkan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak baca buku tu tapi atuk saya yg ceritakan. Dia suka bercerita. Bila cuti sekolah, kita tidur rumah dia, dia cerita macam2. Semua cerita zaman dulu.

      Delete
    2. Saya tak baca buku tu tapi atuk saya yg ceritakan. Dia suka bercerita. Bila cuti sekolah, kita tidur rumah dia, dia cerita macam2. Semua cerita zaman dulu.

      Delete
  14. Tak ingat sungguh ni. Mmg dah berkabus betul otak makcik hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak pandir mentarafkan pak lebai tu kambing. Saya dah ingat. Pembaca2 yg komen kat atas tu beri tau. Bini dia kata yg ada janggut. Lepas tu pak pandir cari kambing.

      Delete
    2. Pak pandir mentarafkan pak lebai tu kambing. Saya dah ingat. Pembaca2 yg komen kat atas tu beri tau. Bini dia kata yg ada janggut. Lepas tu pak pandir cari kambing.

      Delete
  15. Ha3 ingat2, arwah atuk, ayah & mak selalu ceritakan macam2 versi dongeng Pak Pandir..

    Maklumlah masa tu tiada elektrik & tv, jadi sebagai hiburan anak2, mereka akan cerita macam2 ntuk kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami bila cuti sekolah ramai2 tidur rumah atuk. Atuk pun cerita macam2. Banyak jugak cerita lama2 jadi filem seperti nujum pak belalang, musang berjanggut, cetita lama2 tu ada kiasannya samada kita sedar atau tidak.

      Delete
    2. Kami bila cuti sekolah ramai2 tidur rumah atuk. Atuk pun cerita macam2. Banyak jugak cerita lama2 jadi filem seperti nujum pak belalang, musang berjanggut, cetita lama2 tu ada kiasannya samada kita sedar atau tidak.

      Delete
  16. banyak versi cerita pasal Pak Pandir tu. itu cerita zaman kita kanak-kanak dulu. sekarang anak-anak tak pernah dengar cerita sebegitu. tapi sekarang pun ada banyak Pak Pandir zaman moden, segala tindak tanduk seperti pak pandir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak pandir sekarang melambak2.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...