Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Friday, 6 January 2017

JANGAN SENYUM TERLALU LAMA WALAUPUN MENAMBAH KECANTIKAN, THEN SMILE IS JUST TEETH


Let me go straight to my writing by asking you about the beauty of our Malaysian girls. What is the most attractive about our girls' faces?

I do not like to write even short introductions for my entries and whenever i write, I try to write no introductions at all as introductions are just school leftover stuff. I am by no means an expert on blogging thus I advise you not to duplicate my style.

Coming back to my question and the answer is everything; the eyes, the cheeks, the lips, the nose, the hijab, the smiling ways, the cheeky looks, especially when she is trying to be innocent and many, many more.

I unquestionably like a girl's expressions. Any girl's face is more attractive when she is expressive. A mature minded girl would reveal her mind through her expression which becomes the most attractive part of her face. Don't you think so?

A girl’s eyes attract me the most. Nothing is more killing than a girl's eyes and the pleasing of her eyes not only catches anybody's attention it also correspondingly enough to take my breath away.

Faizan of Malaysia posing with a S. Korean in Kyoto for readers

I still remember talking to a girl two weeks ago and while looking directly into her eyes, not a single minute I moved my eyes away from her and my special intrest that I will never forget forever was the way she pushed my chin away saying, “don't gaze at me". I loved the moment.

It seems that I know more about a girl's beauty but incidently why am I still single? Well, I am a mature man who wants assertive, mature, self confident girl. I do not approach a girl as someone who knows what he is thinking by guessing what is in her mind.

Another and most likely to be the best reason can be that I am just not ready to put myself out there and I am wise enough to wait instead of wasting someones else's time for my own favour.

I would never take a girl out for a social appointment who cannot say if she is interested in me or otherwise, further more I do not have a great intrest to read body language even I am good at it. I like to use what nature gives me as an important gift; words.

Does beauty exist or girls are beautiful because we say they are? Malaysian girls are definitely beautiful.

When do most of you girls feel beautiful? Let me tell you that you are more beautiful when you are happy and you are most beautiful when you are confident doing something that is kind and loving, something that does not necessarily have to do with your face. I cannot make you beautiful and it is not anyone else’s responsibility to make you feel beautiful; it is the inner you.

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and judgment are as good as mine.)©

What say you?

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas.

111 comments:

  1. people are beautiful. Not in looks.
    Not in what they say.Just in what they are.

    love this entry. truthful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. People are beautiful and beautiful are the people with beautiful hearts.

      Delete
  2. sy membacanya dengan penuh teliti,setiap bait ayat,pnulisan dalam english sungguh indah juga.Saya memahami setiap ayat yang dituliskan,dan jika ada markah saya memberi 5 bintang dengan pengisiannya.

    Benar ..cantik semua orang ada.saya sendiri kalau tengah happy,confident terasa keyakinan tu tinggi.Jangan rasa down dengan apa yang orang lain ada dan kita tiada,sedangkan apa yang kita ada juga orang lain tiada.

    dan setiap ciptaan Tuhan itu maha cantik.Alhamdulilah..dan terima kasih untuk entry ini.dan saya juga merasakan sebahagian dari entry ini..

    terima kasih tuan adam..keep on writing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irda kalau diperhatikan, most of my writings dibuat melalui pengalaman. Ada orang kata pengalaman mengajar kita tapi bagi saya pengalaman menyedarkan.

      Kita berdua serupa, selain dari bersikap positif, kita menulis benda2 yg positif. Tulisan kita menyelitkan contoh2 baik.

      Tulisan irda pun apa kurangnya. Kerap saya baca, cuma jarang kebelakang ni membuat komen sebabnya, ada benda yg saya tak mahir dalm bidang yg u tulis.

      Tulisan yg tak hebat saya tak baca. So sorry for them.

      Delete
  3. Malaysian girls are beautiful but Malaysian men find greater beauty in foreign women.

    ReplyDelete
    Replies
    1. If anyone asks me which foreign girl do i pick to be my children's mom. I have no other answer except this: the one who knows how to prepare sambal belacan.

      Delete
    2. The one who knows how to prepare sambal belacan must be from Malaysia. Itu wajib.

      Delete
    3. hahaha hantu sambal belacan ke??

      Delete
    4. Sambal belacan bagus. Makin banyak cilli makin pedas. Makin pedas makin bagus sebab bila kepedasan, siapa yg ada stress lupa sekejap. Lupa masa pedas je.

      Jom kita meratah sambal belacan.

      Delete
    5. sambal belacan mesti kena ada ulam dan ikan goreng, itu je pon dah cukup.. tak mampu laa sampai nak meratah.. hihihi..

      Delete
    6. Jangan lupa this 10 januari. Lapangkan minda, i know u can do it. Insyaalah.

      Delete
    7. InshaAllah.. Terima kasih..😊

      Delete
    8. Don't forget to sleep early tonight to be fresh tomorrow.

      Delete
  4. Singgah balik blog ni.. happy new year too. n yeah we girls actually feels we are beautiful when are confident.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiqa,
      Malaysian ladies are beautiful and they look more beautiful when the are crying.

      Delete
    2. i'm confident when im beautiful.

      Delete
  5. Being confident ain't easy.. Sometimes it depends to the situation and the mood but I would say, your writing manage to make me smile.. Thank you for making this sweet post.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Flavnez,
      Don't smile too long, then it ......
      I read your writings too. Yes, intresting.

      Delete
    2. No worries.. I would be considered to be crazy if it's stays for a long time.. And thank you for reading my writing.. xD

      Delete
    3. Your BI is good. Love reading.
      TESL people are always good in it.

      Delete
  6. Setiap wanita ada nilai kecantikannya sendiri n harus ada rasa yakin diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya bukan setakat setuju dgn u bahkan saya sokong pandangan paridah.

      Thanks

      Delete
  7. salam bro., thanx singgah n komen blog wak yg biasa2 je tewww., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog saya pun biasa bro. Dua kali lima.
      Saya taip lebih kurang then publish.

      Delete
    2. Tiga lalat = 1 suami, satu isteri, 1 anak.

      Delete
  8. Secantik mana pun seorang wanita, bagi lembu dia tetap mencari padang yang hijau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang makan rumput tu lembu dulu tuan.
      Lembu sekarang dak tak cerdik.
      Dah tak makan rumput lagi.

      Delete
  9. interesting article! well everyone possess the beauty.. sbb tu tak suka sgt bila ada yg merendah diri ckp diorang tak cantik, padahal kalau diorg tu ada budi bahasa pon dah cukup cantik.. husna suka tgk perempuan senyum yg tak cover, just senyum jelaa.. lg satu perempuan yg banyak ilmu, tak semena-mena dya terus nampak cantik dgn ilmu dan keyakinan dya tu.. hihihi tp husna bkn straight k.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju. Kita jangan merendah diri tak tentu fasal. Misalnya orang kata, "kamu pandai". Tapi ramai yg menjawab, "tsklah saya tak pandai."

      Sepatutnya kita ucap terima kasih then kita puji dia pulak. Kita boleh puji orang dgn syarat jangan merendahkan diri sendiri.

      Itu cara saya. Salam subuh husna.

      Delete
  10. Cantik tu subjektif en adam, ada org nilai cantik tu begitu, ada pula yg kata cantik tu yg begini.
    Pada saya wanita itu cantik bila dia berakhlak dan menjaga hubungannya dgn Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azimah, saya setuju 100% dgn you.
      tak ada yang lebih cantik dari yang berakhlak & pandai menjaga hubungan dgn Allah.
      thanks.

      Delete
  11. yep. Betul kata sis Nor Azimah.. Beauty lies in the eyes of beholder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Saya setuju dgn you sebab Azimah berkata benar.

      Delete
    2. Laaaa, ada jugak blogger bernama xyz.
      Mesti dia ni geng UVW.

      Delete
    3. Saya setuju sengan miss xyz.
      Memang betul.

      Delete
  12. kata orang beauty is in eyes of beholder. beauty sangat subjective kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sangat dgn raihanah. Memang subjective. Tq.

      Delete
  13. Beauty is subjective. :)

    TQ for sharing your opinion.
    & TQ jgak for commenting kat blog sy yang biasa2 je. Heee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainniah, i write to sell opinions or some said sharing opinions. my opinions may sometimes changed, because i have the right to change it when i think it's right to change and everyone knows that different persons have different opinion.

      I agree with u when you said beauty is subjective. Taanks ainniah.

      Delete
  14. wanita cantik ialah seorg ibu... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lya, ibu memang cantik. Saya setuju. Senyuman kita tak secantik senyuman se orang ibu yg penuh dgn kepahitan, kasih sayang dan pengertian.

      Salam ukwah and thank you.

      Delete
  15. Proud to be Malaysian and happy to be me...hehee... Good article..Thanks Adam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I love to be me .... because malaysian bloggers are beautiful.

      Salam ukwah rozita.

      Delete
    2. Harap saudara jngn berhenti menulis dan biar lembu yg jadi lembu blognya kekal.

      Delete
  16. rasa terharu jap jadi malaysian girls, hehe
    thankyou utk entry yg sangat indah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pernah baca entry Mazni bertajuk something like this, dapur jalanan. There's a photo and it's yours. I liked the photo and do you know why. Because u are malaysian and beautiful.

      Salam ukwah.

      Delete
  17. Saya harap blog biar lembu yang jadi lembu kekal.

    ReplyDelete
  18. Setuju dengan penulisan ini. kecantikan itu sendiri sebenarnya mempunyai pengertiannya yang tersendiri yang sukar untuk digambar dan dijelaskan. hanya kita sahaja yang memahami kecantikan yang dimaksudkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya menulis tu melalui pengalaman, pemerhatian dan hati.
      saya amat amati memang benar perempuan melayu kita cantik2.
      terima kasih izzeyda kerana bersetuju.
      lain orang lain pandangan so, kita tak boleh salahkan mereka.
      thank you so much.
      selamat tahun baru

      Delete
    2. Teruskan saudara. Kami baca semuanya.

      Delete
  19. Bercakap pasal kecantikan dalaman nampaknya ni hihi...
    Perempuan mmg dilahirkan khas untuk kaum Adam dengan penuh kecantikan yang tersendiri. Maka nikmatilah dengan berkhemah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Nikmatilah dengan berkhemah...."

      Thanks, merupakan satu pandangan jujur yg matang.

      Delete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg sweet sebenarnya yg buat komen tu. Really. I hv seen your photo. Love it.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. In life we usually come across two things, either sweet or sour. But having both is the best.

      Delete
  21. Beautiful entry...yang jujur itu memang cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila se seorang tu jujur cara bercakap dia berbeza. Kita rasa selesa. Di situ terserah kecanyikan dia di situ, bukan kita terasa dia cantik kerana dia bercakap tapi dgn kejujuran dia.

      You are brautiful linda.

      Delete
  22. Itulah selalu dikatakan cantik itu sangat subjektif
    Ada kata mata sepet cantik. Ada kata mata bulat cantik
    Ada juga terpikat dek panahan mata haha...
    Tapi ada yg terpikat dek butiran kata-kata yg terluah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yg kakzakie kata ni semua benar.
      Lain orang lain cara memikat.
      Begitu juga lain orang lain yg dia terpikat.
      dengan kata2 pengomen ni saya dah pun terpikat.

      Your words are lovely. Love them. We talk later kakzakie.

      Delete
    2. Saya setuju dengan komen KakZakie, cantik ni berbeza ikut selera mata yang memandangnya, hihi...

      Apapun, belum terlambat kan? Selamat Tahun Baru Adam :D

      Delete
    3. Selamat tahun baru jugak.
      Lamanya kita tak berborak.
      Mai sihat ke?

      Delete
    4. Sihat alhamdulillah :D Terima kasih.

      Delete
  23. Biar lembu yang jadi lembu
    Singgah saya jadi tetamu
    Tertarik juga dengan entri u
    Bila baca rasa tak jemu

    Ingin saya mencelah juga
    Diruang komen yang sungguh ceria
    Hanya buat permulaan kata
    Tahniah tuan blog berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan lembu sebarang lembu
      Baru belajar berkata kata
      Berbloging di sini mencari ilmu
      Andai silap mohon diminta

      Delete
    2. Pertama kali tengok blogger berpantun.

      Delete
    3. Sepatutnya hulubalang yang berpantun.

      Delete
  24. beauty come from the inside and its subjective.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I agree hafiza and sometimes it's complex.

      Delete
    2. Beauty is subjective and complex.

      Delete
  25. woww..nice entry...luahan hati seorang lelaki..beauty lies in the eye of the beholder..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luahan ke tidak saya tak tau. Yg saya cerita tu apa yg saya nampak. Pandangan lelaki lain saya tak tau. Mungkin tak serupa. Saya Kena hormat jugak pandangan lelaki lain.

      Thanks nohas.

      Delete
    2. Luahan ke tidak saya tak tau. Yg saya cerita tu apa yg saya nampak. Pandangan lelaki lain saya tak tau. Mungkin tak serupa. Saya Kena hormat jugak pandangan lelaki lain.

      Thanks nohas.

      Delete
  26. Nice entry Dik!.
    Beauty isn't just a facade but an iridescent quality that is not solely depend on one's gene pool. Because why, sometimes people who have "beautiful exteriors" suddenly can be begin to look soooo UGLY after we get to know them.. haha..while someone with a somewhat "average face" can become the most beautiful person we know.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for yr response. So beautifully explained.

      Average face can change into into beautiful one if the "inner" is good and that average beauty is an angelic.

      Delete
  27. Speaking London la plak,...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, sekali sekala jadi orang london lah.
      Thanks cikna.

      Delete
  28. wow what a motivation for girls. on a side note, romantik nau bunyik entry ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Romantik?
      Makna romantik pun saya tak tau.
      Tq, sebab singgah.

      Delete
  29. Replies
    1. Makeup yg terbaik untuk perempuan iah happy.
      So, be happy always.

      Delete
  30. setuju dengan yang akhir tu....if im happy, i look better walau xcantik pown sebenarnya...when im sad or miserable like now...people will notice immediately..."asal ko nampak berserabut hari ni?"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kesah lah orang cantik ke tidak. Yang penting kita happy. Di hotel ternama pun diujudkan happy hours. Jom kita happy.

      Apa2 pun, thanks sebab u happy.

      Delete
  31. Eyes are windows of the soul ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beautiful. As beautiful as your garden.

      Delete
    2. Beautiful. As beautiful as your garden.

      Delete
  32. Saudara ni follower ramai. Komen melambak lambak.

    ReplyDelete
  33. Replies
    1. Itu dinamakan senyum tanpa suara.

      Delete
  34. Nice..salam singgah..salam kenalan

    ReplyDelete
  35. Waalaikummussalam.
    Salam ukwah jugak untuk Nadiah.
    Happy new year.

    ReplyDelete
  36. Ramainya komentar.
    keep on writing saudara.

    ReplyDelete
  37. Tengah cuba nak hadam. Saya tak fasih sangat bahasa Inggeris. Tapi seronok baca. Nice entry, sir! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru sebentar tadi saya published entry baru.
      Jengoklah.

      Salam ukwah.

      Delete
  38. Everyone is beautiful. But, most of Malaysian woman did not realize that. They want to be like KPop star and too obsess with white skin. Huhu. Sampai kadang2 merosakkan diri dengan produk yang pelik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kita suka terikut ikut benda yang tak ori. Yg tak ori tak tahan lama.

      Kpop dah hampir lenyap.

      Delete
    2. Siapa bilang gadis melayu tak menawan

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...