Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Saturday, 23 July 2016

ALONE IN ACTION

Some times ago when i was offered a job by the Public Service Department to serve the federal goverment, I was stationed in Johore Bahru and mind you, my take-home pay was "keciput" (little). With that keciput amount of money I managed to make my ends meet besides spending it lavishly.

At the end of every month most goverment servants queued at the Central Bank of Malaysia located at Jalan Bukit Timbalan to cash their monthly pay cheques. There was no ATM machine at that time. Most of the ladies of that bank wore batik uniform that turned them into chrisma.

The security officers were wearing Malaysian national dress, the baju Melayu complete with songkok. Most of them were handsome with well-built postures, smartly groomed and identically looked as hulubalangs (the warriors). 

During those days by scooping 30 cents from my pants I could have a piece of roti canai and a hot cup of tea. Those roti canai were twice the size than what we get today.

The soscial life at that time was so different. We could easily see girls in their mini skirts and many ladies were smokers. We seldom found Muslim females with hijab. All types of acohols were served in public places and cinemas became the favourite social engagement centers. 

As I was a single male at that time, I did not cook so I ate out. During the day I chosed the ordinary eating places even at stalls to have my meals. Unlike lunch, for dinner i usually looked for the fine restaurants that had in-house bands (to relax and to have hands-on social experience) while enjoying the food.



Many wondered why i liked to dine alone. Once i heard a couple sitting next to my table said, "Why does he have no one with him to share the moment."

I seemed not to feel comfortable after hearing it but it was not wrong to be alone and I told myself, "If I am worried about what others think about me being alone, there is no reason to put myself through it. No one will foot my bill either I am eating alone or with a company. Who cares."

As a single man, dinning out alone was not odd at all, at least I had the freedom of ordering anything I wanted. Some of my friends were not into certain food and others were too critical.

It was always convenient to drive alone straight to the place from home as waiting for a company was a time-wasted moment, sometimes.

Sitting alone in a fine restaurant seemed wonderful. The food tasted testier and I valued the time spent alone. Of course It didn't mean I should stop hanging out with friends. I did but on certain occasions.

I kept going to the fine restaurant and it was great. From the waiter and waitress I was able to know about table mannerism. It was worth learning as well as be their friend. Whenever I had my dates I usually picked any table for two at the place without confirming my reservation.

I remember the day when I was late for dinner at that restaurant. As I pushed the main door open most heads turned at me because the dining hour was over but the waitress still guided me to a table and that was the only table left for the evening.

"Sir, our main kitchen is already closed," said the waiter. "Would you like to try our hot coffee for the evening." I nodded.

The scent of the coffee drifted in a gentle movement in the air of the dining hall and its smell made me felt at home. It was the first time the aroma of the blended coffee widened my nosetrill. I remembered my grandma who used to pound dry-fried coffee beans into powder for our morning drinks.

After an hour drinking and enjoying the in-house band performming I noticed there were only about 40 patrons left in the hall including two pretty young ladies slowly sipping their coffee. They didn't pretend to hide looking at me.

"I jokingly said, "The one holding the paper cup will be mine."

"Sir," the waitress came to me and whispered. "The girls across the room would like to know if you would like to move to their table."

Was I provoked? "No. Please thank them," I told the waitress politely.

I loved the coffee and i ordered for an extra cup. I liked it so much. It was black. I could not describe how tasteful it was. It lingered on my tongue.

A coffee lover usually would only take either robusta or arabica (sometimes mix) whatever brands they are as long as the beans were blended to perfection.

I looked at the girls and then I took out my note pad and wrote, "I love the coffee and if you love it too spare me a date. We will share a mug here." I asked a waiter to give it to them and I jokingly said, "The one holding a paper cup will be mine." 

Upon receiving my note from the waiter both girls stared at me. Our eyes locked and I flashed a smile with a nod. We exchanged smiles but nither of them made any attempt to come to my table. They were too sweet but I did not have a gut to approach them. I tried to find a way to get in touch with them but could not find any. I knew I had to get to her to say hello to start our conversation but my gut was still missing.

Before I left the place, I asked for the receipt and wrote a note on it; "I thank you for making me smilling. It was my memorable moment and will remember it in my life." I asked the waiter to give it to the two beauties when their turn to ask for the bill.

Nur Humaira Sofea

As I moved out to the parking bay i stole a look at them. They were never even tried to bother me leaving.

What i remember most is their smiles that hit the centre of my soul and surprisingly after two years of courting one of them became my spouse.

(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a chance to grow in your heart. Your stories and wisdom are as meaningful as mind.)

I believe many like this Bangladeshi song.


Something you may like:



Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta sensitiviti pertubuhan atau individu.

Friday, 15 July 2016

ORANG BIJAK TIDAK MENGANGGAP ORANG LAIN B0D0H SEHINGGA DIA BERHENTI BERFIKIR.



Saya ada ramai kawan. Semua kawan saya dikira ok dengan saya tapi ada se orang ni memang rapat. Dia berhati mulia, lurus dan jujur. Ini bermakna dia se orang yang budiman. Malangnya dia tidak ada kawan seramai yang saya ada. Kawan-kawannya suka mempermainkan dia kerana dia terlalu lurus.

Dia tinggal di sebuah rumah terletak di hujung kampung. Tidak mempunyai perkerjaan tetap tetapi rajin berkerja mengambil upah untuk menyara se orang isteri dan se orang anak walau pun mempunyai se bidang tanah pertanian. Makan minum keluarga tidak pernah diabaikan.

Baru-baru ni kami bersiar-siar di tepi tebing se buah sungai di penghujung kampung menikmati udara segar sambil sama-sama melapangkan fikiran. Saya mulakan perbualan:

Saya: Macam mana raya tahun ni?

PAK PANDIR: Biasalah. Adalah dua orang datang beraya. Emak mertua dengan bapak mertua.

Saya: Yang lain sebok kot. Lagi pun rumah engkau dahlah terpencil, jauh pulak. Engkau kan ramai girl friend. Ada tak yang datang?

PAK PANDIR: Dia orang memang girl friend aku tapi aku dianggap bukan boy friend dia orang.

Saya: Engkau ni senang sangat dapat girl friend, cuba ajar aku. Cuba ajar macam mana cara mudah nak dapat nombor telefon.

PAK PANDIR: Itu pun engkau nak belajar. Senang sangat tu. Kalau aku ajar dalam masa tiga minit engkau boleh mahir. Yang nak aku ajar ni bukan majik tapi hasilnya lebih hebat dari majik.

Saya: Macam mana?

PAK PANDIR: Begini. Katakan yang engkau ni di dalam satu majlis. Engkau tertarik dengan se seorang. Mula-mula engkau perhatikan dia. Bila dia pandang engkau, engkau cepat-cepat renung mata dia. Engkau jangan berkelip. Tenung dalam-dalam.



Saya: Lepas tu kalau dia pandang ke lain macam mana?

PAK PANDIR: Engkau pandanglah ke lain jugak. Bila engkau perasan dia pandang engkau, cepat-cepatlah renung dia semula. Pandang terus ke mata dia. Buat macam tadi.

Saya: Takkan renung je. Engkau ni ajar benda yang yang tak lojik.

PAK PANDIR: Maksud aku, engkau maintain eye contact, sebagai ketetapan atau keperluan. Orang putih kata "prerequisite". Di situ dia akan faham yang engkau tertarik kat dia. Jangan tunduk. Kalau tunduk bermakna engkau mengalah. Dia nanti kata engkau lemau. Lemau tu menunjukkan jantan lemah. 

Saya: Lojik jugak ni.

PAK PANDIR: Jangan lupa senyum. Senyuman tu seolah-olah menghantar mesej, "l like you." Bila engkau merenung dia, masa tu jugak engkau paksa diri kamu senyum. Pada dia senyuman itu bererti, "Saya sukakan awak. Saya ingin tau pasal awak."

Saya: Menarik jugak ni. Dah boleh ke pergi kat dia?

PAK PANDIR: Jangan. Tunggu respons.

Saya: Apa respons dia?

PAK PANDIR: Tunggu dia senyum. Bila dia senyum  bermakna dia menyahut mesej kamu. Sessi suai kenal dah boleh dimulakan.

Saya: Macam mana nak mulakan?

PAK PANDIR: Aduh. Lemaunya engkau ni. Pergilah kenalkan diri engkau. Mula-mula beri tau nama engkau. Ingat, beri tau nama kamu aja. Jangan sebut bin atau nama bapa.

Saya: Kalau dia tanya nama bapa macam mana?

PAK PANDIR: Dia tak tanyalah. Kalau dia tanya engkau beri taulah. Ada masaalah ke nak beri tau tu?

Saya: Nak cakap pasal apa kat dia?

PAK PANDIR: Cakaplah apa yang engkau nak cakap.

Saya: Yelah. Nak cakap apa?

PAK PANDIR: Engkau katalah, "Hello, my name is Labu," Labu tu kononnya nama engkau, "I am pleased to meet you.” Guna perkataan hello. Jangan guna hi, hye, hai, hey, woi atau hoi. Jangan tunjuk isyarat peace dua jari seperti orang lain buat semasa menyapa dia kali pertama. Kemudian kamu sembanglah. Tunggu hingga dia beri tau nama. Kalau dia tak beri tau, kamu tanyalah apa nama dia.


Saya: Perlu ke tau nama?

PAK PANDIR: Aku lesing karang baru tau. Tentu perlu. Bila dah tau nama dia, sentiasa sebut nama dia bila bercakap. Itulah majik yang sebenar kerana perkara yang paling dia suka bila  nama dia disebut. Jangan guna you atau awak. Semasa berborak jangan se sekali pandang dada dia. Pandang muka dia.

Saya: Nak cakap pasal apa?

PAK PANDIR: Cakaplah apa-apa. Yang penting puji dia. Jangan lupa puji. Pujian mesti menasabah. Jangan puji melampau. Engkau boleh puji pakaian dia. Katakan warnanya menarik. Nampak kool, sesuai dengan majlis atau tak menjolok mata. Macam-macam lagi. Jangan tanya alamat penuh. Perbualan tu semata-mata untuk mengujudkan se buah hubungan. Jangan lebih-lebih dari tu. Jangan memandai-mandai.

Saya: Takkan asik nak puji hingga tamat majlis.

PAK PANDIR: Engkau tengoklah apa yang dia minat. Kalau dia minat sukan, engkau cerita pasal sukan. Kalau dia suka politik, agama atau hiburan, engkau ceritalah tu. Pengetahuan am engkau mesti tinggi. Hujah mesti rasional. Bukan setakat pasal Malaysia, pasal luar negara pun engkau mesti tau. Sekurang-kurangnya engkau tau pasal Rumah Putih atau White House atau pasal Alhambra di Granada, Andalusia?

Saya: Apa tu Rumah Putih?

PAK PANDIR: White House tu kediaman rasmi presiden Amerika.  Mula-mula nama rumah tu President's Palace. Lepas tu dipanggil Executive Mansion. Pada tahun 1901, Teddy Roosevelt namakan rumah tu White House. Engkau tau tak masjid Hargia Sophia di Istambul? Kalau tau ceritalah kat dia.

Saya: Susah jugak ye.

PAK PANDIR: Personality kena jaga. Cakap jangan menjerit. Itu penampilan. Perempuan berbeza dari lelaki. Lelaki boleh jadi gila melalui mata tapi perempuan terpikat melalui telinga.

Saya: Ada apa pantang larang?

PAK PANDIR: Pantang larang tak ada cuma jangan tak bersetuju dengan pendapat dia. Kalau engkau tak setuju, diam je. Jangan bantah. Never disagree when you first meet her sebab kamu ingin mengujudkan hubungan and that’s done by agreeing with her. Sentiasa jaga penampilan.

Saya: Habis bila pulak boleh dapat nombor telefon dia?

PAK PANDIR: Kalau dia tak beri jangan mintak.

SAYA: Tadi engkau kata mudah je nak dapat. Kalau tak mintak tentu tak dapat.

PAK PANDIR: Ini last yang aku ajar.  Semasa nak balik engkau cakap macam ni. Aku ajar dalam bahasa Inggeris. Aku bukan kagum dengan bahasa Inggeris cuma untuk engkau berlagak sikit. Engkau kata, “I have to make a move now but I’d love to see you again.”

Saya: Macam mana nak call, nombor tak ada?


PAK PANDIR: Tanpa nombor memang tak boleh call. Kalau tak dapat no telefon bermakna dating kamu melepas. So, berlagaklah sebagai gentleman. Hulurkan handphone engkau kat dia sambil senyum. Senyuman tu penting sambil kata, "Kindly dial your number because I’m going to call you to make a date later.” Pastikan telefon kamu bukan yang dah boleh buat baling ayam.

Saya: Ok, aku akan beli telepon baru. Terima kasih sebab ajar perkara tu.

PAK PANDIR: Aku bukan ajar engkau sorang. Aku pun ajar pembaca. Mungkin masih ada pembaca keliru macam mana nak approach lady.

BEGITULAH KISAH KAWAN SAYA. Hatinya baik. Dia tadi mengajar kita perkara sulit yang selama ini kita anggap mudah. Aku pun pelik mengapa kawan-kawan dia suka membodoh-bodohkan dia. Begitulah dunia kita, kebodohan sendiri tak pernah kita nampak.

Selamat mencuba.

(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a chance to grow in your heart. Your stories and wisdom are as meaningful as mine.)

Tak tengok tak tau.

 Senarai maklumat penting:







Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta sensitiviti individu.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan, semata-mata hiasan.

Tuesday, 5 July 2016

YANG PAHIT ITU UBAT BEGITU JUGA DENGAN PESANAN. BUKAN PESANAN RENGKAS (SMS)

Terima kasih kepada  pembaca yang meminta saya menulis sesuatu perkara tentang hari raya. Pembaca semua adalah inspirasi saya untuk bergerak secara sihat di alam maya.

Selalunya coretan saya sekadar memenuhi erti kehidupan tanpa madah yang puitis. Tidak guna kata-kata manis andainya pesanan tak kesampaian.

Meseg saya biasanya berkisar tentang kehidupan dan ada kalanya mungkin pembaca terasa kepedasannya kerana saya peka dan insaf tentang realiti alam nyata.

Cahaya Idilfitri

Mari kita bersama-sama ikut peraturan dunia dan yang penting aturan Allah. Kita tidak akan menyesal mengikut aturanNya kerana semuanya mempunyi rahamat yang terembunyi dan hikmahnya tetap ada.

Jadikanlah satu Syawal ini untuk kita berihat dan mengambil kesempatan untuk merenung hala tuju kita di sini dan di sana.

Di bulan Ramadhan ini elok kita lakukan perkara baik seperti  amalan bersedekah kerana imbuhannya berganda. Memberi ampau di pagi raya bukannya sedekah dalam erti kata yang sebenarnya sekarang kerana memberi secara demikian semata-mata dilakukan sebagai ikut-ikutan dan berkemungkinan tiada niat sedekah tertanam di hati. Hulurkanlah dengan seikhlas hati dengan niat bersedekah terutama kepada mereka yang kurang berkemampuan.

Sekiranya kita mampu untuk bersedekah berilah paling kurang benda yang setaraf kita: apa yg kita makan, apa yang kita guna dan apa yang kita pakai. Jangan hulur barangan mengikut taraf penerima. Berilah mereka sedikit rasa apa yg kita nikmati.

Dia tidak minta jadi begini

Jangan jadikan sedekah kita ibarat satu penghinaan kepada penerima. Mungkin kita sudah banyak memberi tetapi kita tidak sedar bahawa pahala sedekah kita mungkin tergantung. 

Jangan bersedekah "semata-mata" menjadikan ianya satu agenda membuang barang. 

Di musim perayaan ramai juga yang membuat rumah terbuka. Itu juga sedekah. Tak perlu menjemput undangan ternama. Tak perlu menyediakan makanan melampau, sebaliknya utamakan keselesan tetamu tanpa membeza kedudukan. Itulah yang terhebat. 

Beramanahlah. Jaga hak kita dan jangan sentuh hak mereka. Jangan sampai nanti ada diantara cucu cicit yang merenung batu nisan kita bertanyakan hak mereka yang telah kita nafikan.

Hormatilah mereka yang berhak dihormati tanpa mengira usia dan status. Darjat kita tidak gugur apabila kita hormat mereka, itu pun kalau kita anggap diri kita  berdarjat. Jangan menyombong tidak bertempat kerana putaran kehidupan Allah yang tentukan. Tunggu saja masa ketentuannya. Di hadapan Allah tiada siapa yang hina.

 Berilah mereka sedikit cahaya

Apakah yang kita dapat di dunia ini jika kita menyombong? Mungkin setakat mendapat pujian. Mungkin kita dihormati tapi adakah kedua-dua yang kita terima itu dihulur dengan iklas?

Sebenarnya saya bercadang untuk tidak menulis pada saat ini bagi menghormati satu Syawal tapi seperti dinyatakan, permintaan pembaca saya tunaikan.

Akhir sekali di bawah ini saya selitkan dua buah video dan kesemua video itu dimuat secara rambang dengan tiada tujuan apa-apa maksud.

Pada malam yang penuh keberkatan ini saya menyusun kesemua jari memohon keampunan dari semua.

SELAMAT HARI RAYA.

Kenali rakan penulis di bawah ini:







(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to share and in sharing we find healing. I expect this true story will give hope a chance to grow in your heart. Your stories and wisdom are as meaningful as mine.)

Sheryl Shazwanie 
Khai Bahar


Smule
Penulis tidak bertanggongjawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta sensitiviti individu.

Semua gambar dan video tiada kaitan dengan tulisan ini, semata-mata hiasan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...