Thursday, 1 December 2016

ISTERI YANG TIDAK PERNAH MEMBEBEL WALAU PUN SUAMIINYA TERLALU LURUS


Cerita kali ini saya tidak buat pengenalan, tidak ada mukadimah. Terus ke cerita sebab jika ada pembukaan cerita, nanti tulisan jadi panjang. Pembaca seriau tengok entry panjang.

Mengikut jalan cerita ini, ianya mengambarkan seolah-olah sebuah cerita benar tapi terpulanglah pada pembaca samada hendak percayanya atau tidak. Pembaca memang mudah percaya dengan cerita-cerita yang tak tentu hala disebabkan ramai di antara kita yang mudah ditipu. Kalau tak percaya tanya diri sendiri.

Bukan semua orang suka menipu tetapi ramai yang suka tidak bercakap benar; suami, isteri, sahabat, jurujual, broker dan lain-lain termasuk mereka yang kelihatan alim turut berdusta (bukan semua). Bolehkah mereka yang berdusta itu kita katakan tidak jujur?

Berbalik kepada cerita tadi, ianya mengesahkan se orang suami bernama ABCDE (bukan nama sebenar) yang lurus dan jujur hanya berkelulusan tingkatan tiga. Si ABCDE ini sangat lemah dalam bahasa sama ada bahasa Melayu atau bahasa Inggeris. Sebutan perkataannya kerap tidak betul.

Dia ingin berkerja makan gaji setelah dia tidak berjaya membantu isterinya di warung menjual nasik lemak untuk menambah pendapatan keluarga. 

Dia memohon jawatan di sebuah syarikat antarabangsa di ibu negara dan berpeluang menghadiri satu temuduga yang diadakan dalam dua sessi.

Temuduga Sessi Pertama:

PEGAWAI PENEMUDUGA: Selamat pagi Encik ABCDE. Sebelum saya menjalankan sessi temuduga ini saya ingin maklumkan iaitu syarikat ini mengmalkan budaya barat sepenuhnya. Sekiranya Encik ABCDE berjaya dalam temu duga, Encik ABCDE di minta bergaul cara orang barat. Encik ABCDE faham?

ABCDE: Saya faham tuan.

PEGAWAI PENEMUDUGA:  Di sini cara berpakaian, cara makan, cara sosial semua cara barat. Begitu juga nama. Encik ABCDE di minta memilih satu nama Inggeris sebagai panggilan di organisasi ternama ini.

ABCDE: Saya tak ada nama Inggeris. Tak tau nak guna nama apa.

PEGAWAI PENEMUDUGA: Encik ABCDE pilih sahaja perkataan Inggeris, itu saja. Seperti George Bush. Mereka panggil Encik Bush. Robert Taylor, mereka panggil Encik Taylor. James Cook, mereka panggil Encik Cook. Pilih sebarang nama asalkan berbunyi Inggeris.

ABCDE: Saya pilih perkataan Inggeris "play."  Nama saya Play.

PEGAWAI PENEMUDUGA: Baiklah Play. Soalan pertama. Yang mana lebih dahulu. Ayam atau telur?

ABCDE: Ayam dahulu. Sebab tuan sebut telur kemudian.

PEGAWAI PENEMUDUGA: Gunung apakah yang tertinggi sebelum Gunung Himalaya dijumpai? Encik Play diminta menjawab dengan ringkas sahaja.

ABCDE: Gunung Himalaya. Sebab gunung yang tertinggi itu belum ada nama sebelum dijumpai. 

PEGAWAI PENEMUDUGA: Ada orang takutkan bulan Ramadhan kerana mereka sentiasa makan di siang hari. Mereka takut ditangkap. Namakan lain-lain bulan yang ditakuti?

ABCDE: Hujung bulan dan datang bulan.

PEGAWAI PENEMUDUGA: Ok Encik Play, saudara Play telah lulus temuduga pertama dan Encik Play diminta masuk ke bilik CEO, untuk temuduga seterusnya dan untuk ketahui jawatan yang sesuai untuk Encik Play. CEO kami orang Inggeris dan dia kurang mahir berbahasa kita.

Temuduga Sessi Kedua Bersama CEO.

CEO: Good morning, Duduuq.

ABCDE: Theng kieu tuan.

CEO: Why are you here?

ABCDEFG: Yes, I can hear.

CEO: I mean what do you expect from us.

ABCDE: I one kerja.

CEO: What's kerja?

ABCDE: Kerja is work.

CEO: Oh, You want to be with us. Good. We have a vacant post. Our operator just left our organisation. You may take her place here. Would you accept the post if we offer it to you?

ABCDE: Post and operator? I one only one kerja.

CEO:  Mr Play, it's a job. You become our office operator.

ABCDEFG: Tuan, can you talk Bahasa?

CEO: Begini Encik Play. Nama kerja itu operator. Easy job. When people call,  you connect. Faham Mr Play? Kamu kerja sini jadi operator. Bila orang call you kasik connect. Very easy.

ABCDE: Bila orang call, saya kasik konek. Susah . How sir?

CEO: Yes, when ada call kamu kasik connect. Bila kawan saya call kasik connect. Bila pelanggan call, kasik connect. Ingatkan perkataan connect sahaja. Mudah begitu.

ABCDE: Kasik konek aja ke?

CEO: Yes, only that, kasi connect. Bila pelanggan call, you connect. Terutama bila bini saya call kamu terus kasik connect. Jangan tunggu lama-lama. She will get angry kalau lama-lama tunggu. Kamu Mr Play terus kasik connect. Bolehkah?

ABCDEFG: Boleh sir but no tell my bini i kerja sini kasik konek.

CEO: No problem.


(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Jangan Lepaskan Peluang Menuntun

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

64 comments:

  1. Replies
    1. Salah faham tu biasa.
      Friends online lagi kerap salah faham.

      Delete
    2. Salah faham tu biasa.
      Friends online lagi kerap salah faham.

      Delete
  2. Kak kak kah kah

    Lembu akan gelak atau bersedih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah, gelak.
      I read yours too.

      Delete
  3. Replies
    1. Salah faham biasa kan
      Suami isteri pun kadang2 salah faham.

      Delete
    2. Memang salah faham tu.

      Delete
  4. ayoooo.... ari jumaat ni en Adam hehehehheh...

    sian en abcde...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah.
      Lupa saya, malm tdi mlam jumaat.
      Thanks singgah sini.

      Delete
    2. Encik ABCDE tu bukan nama sebenar.
      Hahaha.

      Delete
    3. Encik ABCDE tu bukan nama sebenar.
      Hahaha.

      Delete
    4. Apa nama dia yg betul?
      cakaplah.

      Delete
  5. hahahaha jenuh gini..

    btw, bukan ke org putih sebut connect as "kenek"??
    kalau connect as "konek" tu melayu sgt.. hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Orang inggeris sebut kenek. Sebut police sebagai plis. Tapi ada orang kita yg sebut konek.

      Ini cerita je. Semata2 untuk hiburan.

      Husna, I believe u must be good in english.

      Delete
    2. It's ok.
      I love comments.

      Delete
  6. Rasa nak gelak pun ada bila baca akhir skali.. Heh :p tapi ikutkan.. Memang ada perkataan yang membuatkan kita miss communication..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tu. Perkataan jadi punca misunderstanding. That's common especially rakan2 online seperti di watsap. Betulkan. Reen, between what is said and not meant, and what is meant and not said, most of love is lost, ncluding among spouses.

      Miss your entry.

      Delete
    2. Thanks Adam.. Miss update juga. But.. Reen baru beli internet semalam. Hehe in sya Allah akan ada latest entry.

      Yes.. Including spouses. I do agree. Lebih-lebih lagi Reen.. Reen ada 1 masalah. Only a few people yang faham je in sya Allah akan kurang ada miss understanding.

      Sometimes.. Lain yang Reen cakap dan maksudkan, lain pula yang orang faham. This is one of my weakness. :(

      Sometimes better just silent dari berkata-kata. Untuk mengelakkan dari hati tergulis. But.. Reen ni jenis talk a lot. Lebih2 lagi dengan husband.. Ye lah. Dengan siapa lagi kita nak bercakap.. Berborak.. Kalau bukan dengan pasangan.. Kui kui kui

      So.. Yup. Miss understanding memang normal. Kadang bila diam sahaja pun akan ada miss understanding. ;p

      Delete
    3. Eh. Miss understanding pulok. Hahaahaaa misunderstanding** Banyak kali pula tu salahnya. Ya Allah

      Delete
    4. Reen,

      Reen,
      Saya terpaksa bertanya kat sini. Macam mna nak letak vido ke dlm blog. Bukan dari u tiub. Dari video sendiri.

      Terima kasih.

      Delete
    5. Baru perasan ada pertanyaan kat sini.. Minta maaf ya. Senang je awak nak masuk kan video..

      Nak letak direct tak boleh.. Xtau kenapa. Sebelum ni Reen pernah buat.. Tapi video tak nampak. Macam crash.. Rosak.

      Adam kena upload dalam YouTube.. Lepas tu letak macam biasa..

      Delete
    6. Kalau Adam risau out of topic bertanya dalam blog.. Adam boleh whatsapp atau email Reen. Lagi senang nak terangkan.. Details contact ada kat sidebar blog Reen..

      Delete
    7. Terima kasih banyak2.
      Nanti saya masukkan melalui u-tiub.

      Thanks.

      Delete
    8. Reen,
      Anything i nak tanya yg out of topic i'll watsap or email u. Terutama tentang blog or apa2 je. Thanks sebbab u understand.

      Delete
    9. Reen,
      Anything i nak tanya yg out of topic i'll watsap or email u. Terutama tentang blog or apa2 je. Thanks sebbab u understand.

      Delete
  7. cerita yang menarik dan ada iktibar bahawa biar faham-faham dulu baru kata yes or no

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dgn hanafi.
      Thanks for the comment.

      Delete
  8. Nama dia Encik Play.
    Ha ha ha.
    Hi hi hi.
    Encik Play.

    ReplyDelete
  9. Tak tau nak k0men apa.
    Yang jelas.. this story just for fun, right?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah.
      Sesekali kita perlu melalut.
      Kalau asyik serius nanti stress.

      Thanks singgah.

      Delete
    2. selalu pun tak apa.
      hiburan.

      Delete
  10. baaru perasann baby comel dekat sidebar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya begitu sebab bila kita bukak entry kita tumpu pada tulisan. Lagi satu, kalau tak onn versi web memang tak nampat.

      Saya dah beberapa kali baca tulisan aswaleyla. Saya komen ke tidak saya lupa. Lain kali saya terus komen bila ke blog aswaleyla.

      Delete
  11. aduuiiii...gigih baca ..hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah tonton 1000 tentera dimakan buaya.

      Delete
  12. hahaha...cerah bijik mata baca petang2 mcmni..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tadi saya jengok blog farah.
      Menarik.

      Delete
  13. Replies
    1. Sekali2 melawak bolehlah.
      Serius ssangat nanti stress
      Thnks singgah

      Delete
  14. Replies
    1. Hahaha,
      Cerita dewasa.
      Tapi ramai yg tak dpt tangkap cerita di sebaliknya. Mereka orang lurus. Thanks singgah,

      Delete
  15. memang dah lama tak ke udara..
    tu yg tak ke sini.

    macam2 je cerita awak ye.
    eh, dah beli bau sekolah anak?

    ReplyDelete
  16. Hahaha,
    Apa2 pun terima kasih singgah n sudi komen. Se sekali i ada juga jenguk yr blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha,
      Apa2 pun terima kasih singgah n sudi komen. Se sekali i ada juga jenguk yr blog.

      Delete
  17. Maaf,
    Saya terdelete se orang reader punya komen. Namanya i lupa. She wrote, "so naive" Delete yg tak sengaja. Mohan maaf. Sila komen semula.

    ReplyDelete
  18. Aiyak!!! jadi lurus pun susah jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs A,
      Tentang orang yg lurus ni ada pepatah melayu.
      Lurus seperti bendul. Tapi
      Rumah sekarang dah tak ada bendul.

      Delete
  19. alamak!! camni pun ada yer... pak pandir modenler kot...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...